بر فراز تاریخ/فوق التاریخ

مهدی نورمحمدی
دوست من سلام ... من مهدی نورمحمدی هستم... دانش آموخته دکتری تاریخ تشیع اثناعشری هستم. وبلاگ پیش رو ، بهانه ای برای گفتگو، شناخت، درک و احترام متقابل است... اختلافاتمان هر چه که باشد ، نمی تواند و نباید ما را از هم دور کند. ما می توانیم با صمیمیت ، تبسم و گشاده رویی از اختلافاتمان سخن بگوییم و از آن یک خاطره شیرین بسازیم... به امید دیدار.

مرحبا یا صدیقی... معکم مهدی نورمحمدی.... أنا خریج دکتوراه فی تاریخ الشیعة الإثنا عشریة. المدونة القادمة هی ذریعة للحوار والتعارف والتفاهم والاحترام المتقابل. مهما کانت اختلافاتنا ، فإنها لا تستطیع ولا ینبغی أن تفصل بیننا. یمکننا التحدث عن خلافاتنا بصدق وابتسام واذرع مفتوحه وإخراج ذکرى حلوة منها. إلی اللقاء.

۱ مطلب در خرداد ۱۳۹۸ ثبت شده است

چاپ شده در همایش بین المللی امام علی(ع) الگوی عدالت و معنویت برای جهان امروز 16 / 12 / 1397

چکیده

دوران حکومت امیرمؤمنان(ع) و تعامل ایشان با سیاست‌مداران زمانه از جمله کارگزاران خویش، گرچه کوتاه و اندک ولی با توجه به شخصیت برجسته ایشان، می‌تواند معیاری برای سیاستمداران عرصه حکومت دینی باشد. پژوهش پیش‌رو در صدد پاسخ به این پرسش اصلی است که حق‌محوری در تعامل امام علی(ع) با کارگزارنش و به صورت مشخص ابن عباس، چه جایگاهی داشته و چگونه بروز و ظهور یافته است؟ این مقاله با تکیه بر متون قابل اعتماد تاریخی و غیرتاریخی و البته با رویکردی تاریخی و با بهره‌گیری از روش  توصیفی ـ تحلیلی، سعی نموده تا نشان دهد که امام علی(ع) از ابن عباس در مناصب گوناگونِ مشاور حاکم، فرمانده جنگ و مذاکراه‌کننده سیاسی استفاده می‌کرد. مبنای امام(ع) در این تعامل‌های مثبت و سازنده، آموزه‌های قرآن و سنت نبوی، به ویژه حق محوری همراه با خیرخواهی و ارشاد معنوی و عدم گذشت از لغزشهایی است که با منافع نظام اسلامی در تضاد است.

واژاگان کلیدی: امام علی(ع)، ابن‌عباس، سیاست‌، تعامل سیاسی، سیره سیاسی، کارگزاران امام علی(ع)
مهدی نورمحمدی